MENÜ
                

                                                                                                                                                                                                                




Receptek zöme megtalálható  www.mindmegette.hu oldalon

Ha tudsz egy jó receptet küld el a savanyito@freemail.hu címre. Kitesszük a honlapra !

 

Kapros töltöttkáposzta bográcsban

 
 
Elkészült a kovászos káposzta. Nem most, még csütörtökön szedtem ki az üvegből, azóta a hűtőben várta a sorsát. Kapros töltöttkáposztát egészen addig nem ismertem, míg férjhez nem mentem. Anyósomnál ettem először és szerelem lett első kóstolásra. A hagyományos karácsonyi káposztába is szoktam tenni kevés kaprot azóta. Egészen megbolondítja.
Töltöttkáposztát mindenki főz szerintem és ahány ház annyi szokás. Íme az én káposztám bográcsban:

 

 

 

Almás céklasaláta mézes-mustáros szószban

    

Bio zöldségekből készült ez az intenzív ízű, pikáns saláta. Sültek mellé köretnek, vagy akár önmagában is nagyon finom.
  
Hozzávalók:
  • 6 db cékla
  • 3 db alma
   Hozzávalók a szószhoz:
  • 1 nagy doboz zsírszegény tejföl (375 gramm)
  • 1 kis doboz natúr joghurt (125 gramm)
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • egy csipet só
  • kevés őrölt fehérbors
  
Elkészítés:

 

Székelykáposzta



Ez is egy remek étel,egyszerűen elkészíthető,és ismét hasznosíthattam a savanyú káposztámat! :-))
Recept:
Első lépésként,pörköltet főzünk! Én most annyival dobtam fel egy kicsit,hogy a hagyma előtt szalonnát pirítottam,az ízek kedvéért :-))Fűszerként egy kevés őrölt köményt tehetünk bele!
Mikor a pörkölt majdnem kész,beletesszük a savanyú káposztát,és felöntjük annyi vízzel,hogy jól ellepje! Ha egyszer felforrt,szórunk rá egy marék rizst,legalábbis én szoktam,van aki nem,de én így tanultam anyukámtól :-)) Szerintem azért jó benne a rizs,mert sűríti kicsit az egészet!!
Mire megfő a rizs,addigra a káposzta is megfelelő lesz!!
Természetesen friss házi kenyérrel az igazi !! :-))

Fűszeres káposztaágyon sült csirkefuszeres-kaposztaagyon-sult-csirke.jpg

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú csirke

80 dkg savanyú káposzta

2 dl tejföl

1 nagy fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

1 evőkanál pirospaprika

1 mokkáskanál őrölt babérlevél

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál borsikafű

1 csapott mokkáskanál törött fekete bors

ízlés szerint só

Elkészítés:

Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk 1 evőkanál vizet. Visszatéve rátesszük az előzőleg darabjaira vágott csirkét, és erős tűzön mindkét oldalán lepirítjuk. Az előzőleg fél órán keresztül vízbe áztatott cseréptálat előkészitjük. Az átmosott, lecsöpögtetett káposztát összekeverjük a serpenyőben maradt hagymás olajjal, a borsikafűvel, a babérlevélporral, sóval és 1 dl tejföllel. A tálba terítjük, tetején bőrével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat, a megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál tetejét rátesszük. Betoljuk a hideg sütőbe, 10 percig takaréklángon, 20 percig erősebb fokozaton, majd bő egy órán át közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután levesszük a tetejét, és ropogósra pirítjuk a húsokat. Ha tűzálló tálban készítjük, kevés vizet öntsünk alá, és előmelegitett, forró sütőbe tegyük, 1 óra alatt elkészül

 

Hideg kovászos uborkaleves

hideg-kovaszos-uborkaleves.jpg

Hozzávalók 6 személyre:
2 liter kovászos uborka leve
2 db kovászos uborka (lehet több)
1-2 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
6 ek görög joghurt (10% zsírtartalmú)
1 ek kukoricakeményítő
(rengeteg) friss kapor, aprítva
levesbetét: pirítós (opcionális)


A kovászos uborka szűrt levét összehabosítottam a görög joghurttal, a leturmixolt kovászos uborkával és fokhagymával. Ha nem zavar, hogy híg, így is fogyaszthatjuk, akár pohárból kortyolgatva. Én sűrűbb, selymesebb állagra vágytam ( a Bock Bisztróban kóstoltak alapján), így felforraltam az egészet egy ek kukoricakeményítővel. Jól behűtve, friss kaporral bőven megszórva tálaltam.

http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2008/07/hideg-kovszos-uborka-leves.html

 

Zsályás-gyöngyhagymás spagetti

gombas-gyongyhagymas-spagetti_.jpg

Hozzávalók:
2 teljes csirkecomb, kicsontozva, csíkokra vágva
1 konzerv gomba (ha van éppen friss apró fejű gomba akkor az még jobb)
2-3 evőkanál ecetes gyöngyhagyma vagy kinek mennyi szimpatikus- nem kell leöblíteni
1/2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj ( itt most szigorúan vaj, mert a zsályával együtt verhetetlenek)
1 tk szárított, morzsolt zsálya
só, bors ízlés szerint
2-3 dl főző vagy sima tejszín
Spagetti két személyre (két marék)
.
Az egyik evőkanál vajon megpirítom a csirkecomb csíkokat. Jöhet bele a só és a bors, a zúzott fokhamgya. Amikor a csirkecomb csíkok szépen megpirultak akkor beleszórom a zsályát, felöntöm az egészet vizzel, lefedem és párolom amíg a husi puha nem lesz. Ha a hús megpuhult akkor teszem hozzá a gombát és gyöngyhagymát (ha a gomba nem konzerv akkor a hússal együtt kezdem el főzni). Összeforgatom a ragut és hozzákeverem a másik kanál vajat, majd felöntöm a tejszínnel, hogy krémes és gazdag legyen a szósz.

Kifőtt spagettira szedem és a Zuram elé penderítem. :)

http://konyhabanya.blogspot.com/2009/07/zsalyas-gyongyhagymas-spagetti.html

 

Majonézes saláta csirkemellel

sdc10333.jpg


Hozzávalók:
fél grillcsirkemell
fél kg krumpli
5-6 db csemege uborka
1 fej lilahagyma
majonéz
2 dl tejföl



Először megpucoltam a krumplit, apró kockákra vágtam, és sós vízben feltettem főni.
Közben megcsináltam a majonézt, és kikevertem a tejföllel. A majonéz receptje itt olvasható.
A csirkehúst apró darabokra téptem, belekevertem a majonézbe a felszeletelt hagymával és uborkával együtt. Miután a krumpli kihűlt, azt is hozzákevertem.

http://csiperke.blogspot.com/2010/12/majonezes-salata-csirkemellbol.html

 

Majonézes töltött káposzta


Hozzávalók 6 személyre:

30 dkg sült sertéshús vagy kicsontozott csirkesült

2 kemény tojás

2 kicsi ecetes uborka

3-4 savanyú káposztalevél

A tartármártáshoz:

2 tojássárgája

2 dl olaj

1 kiskanál porcukor

1 kiskanál citrom

2 dl tejföl

Elkészítés:

A mártáshoz az olajat állandó kevergetés mellett a tojássárgájához adjuk (először cseppenként, majd nagyon vékony sugárban keverjük bele, hogy vaj sűrűségű legyen). Utána mustárral, porcukorral, citromlével ízesítjük, és a tejföllel simára keverjük. A húst, a két megtisztított kemény tojást és az ecetes uborkát egyforma apró kockákra vágjuk, és annyi mártást adunk hozzá, hogy összetapadjon, a többit jégre tesszük. A savanyú káposztaleveleket kierezzük, majd háromujjnyi kockákra vágjuk. Mindegyikre egy-egy kiskanál húskeveréket halmozunk, először a levéldarab két végét ráhajtjuk, majd úgy göngyöljük össze, mint a töltött káposztát. Az apró töltelékeket szorosan egymás mellé tálra fektetjük, folpackkal letakarjuk, és legalább egy órára jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a félretett, szintén jó hideg tartármártással leöntve kínáljuk.

 Csirkemell kovászos uborkával

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell

3-4 db kovászos uborka

kapor

1 dl tejszín vagy tejföl

étkezési keményítő

olaj

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vágva kevés olajon megpirítjuk. Amikor puha, a karikára vágott koviubit rátesszük, majd az uborka levéből kb. 2 dl-t hozzáadunk.A tejszínből a keményítővel és kevés uborkalével habarást készítünk. Behabarás után a kaporral megszórjuk. Jó étvágyat!

 

Hideg uborkaleves III.


Hozzávalók:

2-3 evőkanál liszt vagy ételkeményítő

4-5 db kovászos uborka

2-3 db friss uborka

3-4 dl uborkalé

2 dl tejföl vagy joghurt vagy aludttej, ízlés szerint

1 evőkanál mazsola

kapor

esetleg kevés dió a tetejére

Elkészítés:

A lisztet kevés vízzel felfőzöm. Ez a massza adja a leves sűrűségét. A főzést ezzel befejeztem. Lassan hozzákeverem a tejfölt, a kockára vágott kovászos és friss uborkát, beledobom a megmosott mazsolát, az összevágott kaprot, és felengedem az uborkalével.

 

Pikáns göngyölt csirke

Hozzávalók:

4 szelet csirkemell

1 szál póréhagyma

3-4 db csemege uborka

1 db mandarin

fél alma

olaj, fokhagyma, só,bors

paprikakrém, mustár, bazsalikom

Elkészítés:

A csirkemelleket kiklopfoljuk. Elkészítjük a páclevet, ami olaj, só, bors, paprikakrém, mustár, fokhagyma és bazsalikom keveréke. Ebben a pácban pácoljuk a húsokat fél órán keresztül. A harminc perc leteltével kivesszük a pácból a csirkemelleket, és megtöltjük a csíkokra vágott uborkával, póréhagymával, almával és mandarinnal. A töltés után feltekerjük a húst, és fokpiszkálóval összetűzzük. Serpenyőben először kérget sütünk rá, utána sütőben sütjük úgy 20 percig. Ha elkészült, krumplipürével tálaljuk. http://www.mindmegette.hu/pikans-gongyolt-csirke.recept

 

Tejszínes-uborkás csirkemell

 Hozzávalók:

 

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg csemegeuborka
  • 5 dkg vaj vagy olívaolaj
  • 4 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • fehérbors

Elkészítés:

A vajon pirítsuk meg a felaprított hagymát. A felkozkázott csirkemellet dobjuk bele.

Ha megpuhult, ízlés szerint kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítsük.

Adjuk hozzá az apróra vágott uborkát. 

Végül öntsük rá a tejszínt, és forraljunk rajta egyet. Már tálalhatjuk is. Párolt rizs illik hozzá.

http://www.nosalty.hu/recept/tejszines-uborkas-csirkemell

 

 

Sült oldalas vele párolt káposztával, krumpli gancával

 

Hozzávalók:

 

(6-8 fő részére)

 

 1 kg sertés oldalas
1 kg savanyú káposzta
1 kg burgonya
0,5 kg liszt
1 dl étolaj
bors

 

Elkészítése:

 

A burgonyákat meghámozom, kockákra vágom, és sós vízben puhára főzöm. A levét elteszem egy tálba, mert később szükségem lesz rá. A burgonyákat összetöröm, visszateszem a tűzre és a levét folyamatosan visszaadagolom rá. Közben lisztet szórok hozzá, folyamatosan kevergetem, nehogy összecsomósodjon. Addig főzöm, amig sűrű masszát nem kapok. Ha kihűlt, teszek bele két tojást, jól elkeverem és félrerakom. A savanyú káposztát leöblítem, jól kicsavarom, kinyomogatom belőle a vizet. Tálba rakom, megsózom, megborsozom, ..... folytatás itt:http://szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blogspot.hu/2013/09/sult-oldalas-vele-parolt-kaposztaval.html

 

Babos káposzta csülökkel


Hozzávalók:

2 marék savanyú káposzta

1 csésze tarkabab

olaj,liszt, pirospaprika

1 fej vöröshagyma

3 dl paradicsom

1 kisebb csülök

Elkészítés:

A megtisztított, feldarabolt csülköt felteszem főni. Ha már félig megfőtt, hozzáteszem a káposztát, és a korábban beáztatott babot, egy külön edényben elkezdem főzni. Ha már minden hozzávaló megpuhult, hozzáöntöm a babot a káposztához (levéből is). Az olajban üvegesre párolom a hagymát, beleteszem a lisztet, világos zsemleszínűre pirítom. A pirospaprikát is hozzáteszem, majd felöntöm a paradicsomlével (pici vízzel lehet higítani). Elkeverem, forralok rajta egyet, majd hozzáöntöm a babos káposztához. Még egy kicsit együtt főzöm őket, és ha szükséges, sózom. (A füstölt csülök miatt nem írtam a sózást.) Ez egy laktató göcseji étel!

 

Spagettisaláta II.

Hozzávalók:

1 csomag spagetti

25 dkg sonka

1 nagyobb pritamin paprika

3 közepes méretű csemege uborka

1 tubus ketchup

1 tubus majonéz

1 kis pohár tejöl

Elkészítés:

A sonkát, a paprikát és az uborkát vékony csíkokra vágom. Összekeverem a tejfölt, a majonézt és a ketchupot, majd beleteszem a felaprított hozzávalókat, és alaposan összekeverem. A megfőzött, lehűtött tésztát belekeverem, és hűtőbe teszem, Hűtés közben jobban összeérnek az ízek. Hidegen és melegen is ehető, de mi inkább hidegen szeretjük.

 

 

Bográcsban sült székelykáposzta

Hozzávalók:
1kg savanyú káposzta,
kis zsír vagy olaj,
1 kg sertéshús kockára vágva,
25 dkg füstölt hús kockákra vágva,
2 fej hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom,
1 paprika,
babérlevél,
őrölt kömény,
só, bors,
pirospaprika, (pirosarany),
10 dkg árpagyöngy,

Tálaláshoz:
tejföl,
Nagyéri Paprikakrém (csípős)

Elkészítés:
Csinálunk egy klasszikus pörkölt alapot, rádobjuk a húst. Amikor a hús kifehéredik, akkor belerakjuk a  kimosott, kinyomott, kissé összevágott savanyú káposztát, a babérlevelet, a füstölt húst, az árpagyöngyöt, és kevés vizet, ami éppen csak ellepi. Lefedem, és időnként megkeverem.

A főzéstől abban különbözik, hogy itt a fedő nem zár teljesen, folyamatosan elpárolog a víz. Ha esetleg  teljesen elfőné a vizet, pótoljuk. Amikor a hozzávalók megpuhulnak, főzzük el teljesen a levét. Tejföllel,  Nagyéri Paprikakrémmel (csípős) tálaljuk.

http://szem-szajnak.postr.hu/bogracsban-sult-szekelykaposzta

 

 

 

Hírek

  • Új termék!!! Nagyéri krémek!!
    2014-12-05 08:24:00

    Nagyéri Fokhagymakrém!!! 100% magyar hagymából!!

    Legújabb termékünk már az üzletekben kapható.

     

  • Új termék!!!!!

    Elindult a Nagyéri krémek gyártása!!

    Az üzletekben már találkozhat

    Nagyéri Tormakrém (48% HAJDÚSÁGI tormával),

    Nagyéri Paprikakrém (csípős, csemege, 98 % helyben termelt paprikával),

    Nagyéri Zöldségkrém (97 % helyben termelt zöldséggel) termékünkkel!!!!

    Kóstolja meg Ön is!!

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Melyik a legfinomabb?
Ecetes uborka
Káposztával töltött almapaprika
Vegyesvágott savanyúság
Darabos vegyes savanyúság
Asztali nézet