1 közepes nagyságú csirke
80 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál borsikafű
1 csapott mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só
Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk 1 evőkanál vizet. Visszatéve rátesszük az előzőleg darabjaira vágott csirkét, és erős tűzön mindkét oldalán lepirítjuk. Az előzőleg fél órán keresztül vízbe áztatott cseréptálat előkészitjük. Az átmosott, lecsöpögtetett káposztát összekeverjük a serpenyőben maradt hagymás olajjal, a borsikafűvel, a babérlevélporral, sóval és 1 dl tejföllel. A tálba terítjük, tetején bőrével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat, a megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál tetejét rátesszük. Betoljuk a hideg sütőbe, 10 percig takaréklángon, 20 percig erősebb fokozaton, majd bő egy órán át közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután levesszük a tetejét, és ropogósra pirítjuk a húsokat. Ha tűzálló tálban készítjük, kevés vizet öntsünk alá, és előmelegitett, forró sütőbe tegyük, 1 óra alatt elkészül
Hozzávalók 6 személyre:
2 liter kovászos uborka leve
2 db kovászos uborka (lehet több)
1-2 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
6 ek görög joghurt (10% zsírtartalmú)
1 ek kukoricakeményítő
(rengeteg) friss kapor, aprítva
levesbetét: pirítós (opcionális)
A kovászos uborka szűrt levét összehabosítottam a görög joghurttal, a leturmixolt kovászos uborkával és fokhagymával. Ha nem zavar, hogy híg, így is fogyaszthatjuk, akár pohárból kortyolgatva. Én sűrűbb, selymesebb állagra vágytam ( a Bock Bisztróban kóstoltak alapján), így felforraltam az egészet egy ek kukoricakeményítővel. Jól behűtve, friss kaporral bőven megszórva tálaltam.
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2008/07/hideg-kovszos-uborka-leves.html
Kifőtt spagettira szedem és a Zuram elé penderítem. :)
http://konyhabanya.blogspot.com/2009/07/zsalyas-gyongyhagymas-spagetti.html
Hozzávalók:
fél grillcsirkemell
fél kg krumpli
5-6 db csemege uborka
1 fej lilahagyma
majonéz
2 dl tejföl
Először megpucoltam a krumplit, apró kockákra vágtam, és sós vízben feltettem főni.
Közben megcsináltam a majonézt, és kikevertem a tejföllel. A majonéz receptje itt olvasható.
A csirkehúst apró darabokra téptem, belekevertem a majonézbe a felszeletelt hagymával és uborkával együtt. Miután a krumpli kihűlt, azt is hozzákevertem.
http://csiperke.blogspot.com/2010/12/majonezes-salata-csirkemellbol.html
30 dkg sült sertéshús vagy kicsontozott csirkesült
2 kemény tojás
3-4 savanyú káposztalevél
A tartármártáshoz:
2 tojássárgája
2 dl olaj
1 kiskanál porcukor
1 kiskanál citromlé
2 dl tejföl
A mártáshoz az olajat állandó kevergetés mellett a tojássárgájához adjuk (először cseppenként, majd nagyon vékony sugárban keverjük bele, hogy vaj sűrűségű legyen). Utána mustárral, porcukorral, citromlével ízesítjük, és a tejföllel simára keverjük. A húst, a két megtisztított kemény tojást és az ecetes uborkát egyforma apró kockákra vágjuk, és annyi mártást adunk hozzá, hogy összetapadjon, a többit jégre tesszük. A savanyú káposztaleveleket kierezzük, majd háromujjnyi kockákra vágjuk. Mindegyikre egy-egy kiskanál húskeveréket halmozunk, először a levéldarab két végét ráhajtjuk, majd úgy göngyöljük össze, mint a töltött káposztát. Az apró töltelékeket szorosan egymás mellé tálra fektetjük, folpackkal letakarjuk, és legalább egy órára jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a félretett, szintén jó hideg tartármártással leöntve kínáljuk.
40 dkg csirkemell
3-4 db kovászos uborka
1 dl tejszín vagy tejföl
étkezési keményítő
olaj
A csirkemellet csíkokra vágva kevés olajon megpirítjuk. Amikor puha, a karikára vágott koviubit rátesszük, majd az uborka levéből kb. 2 dl-t hozzáadunk.A tejszínből a keményítővel és kevés uborkalével habarást készítünk. Behabarás után a kaporral megszórjuk. Jó étvágyat!
2-3 evőkanál liszt vagy ételkeményítő
4-5 db kovászos uborka
2-3 db friss uborka
3-4 dl uborkalé
2 dl tejföl vagy joghurt vagy aludttej, ízlés szerint
1 evőkanál mazsola
kapor
esetleg kevés dió a tetejére
A lisztet kevés vízzel felfőzöm. Ez a massza adja a leves sűrűségét. A főzést ezzel befejeztem. Lassan hozzákeverem a tejfölt, a kockára vágott kovászos és friss uborkát, beledobom a megmosott mazsolát, az összevágott kaprot, és felengedem az uborkalével.
4 szelet csirkemell
1 szál póréhagyma
3-4 db csemege uborka
1 db mandarin
fél alma
olaj, fokhagyma, só,bors
paprikakrém, mustár, bazsalikom
A csirkemelleket kiklopfoljuk. Elkészítjük a páclevet, ami olaj, só, bors, paprikakrém, mustár, fokhagyma és bazsalikom keveréke. Ebben a pácban pácoljuk a húsokat fél órán keresztül. A harminc perc leteltével kivesszük a pácból a csirkemelleket, és megtöltjük a csíkokra vágott uborkával, póréhagymával, almával és mandarinnal. A töltés után feltekerjük a húst, és fokpiszkálóval összetűzzük. Serpenyőben először kérget sütünk rá, utána sütőben sütjük úgy 20 percig. Ha elkészült, krumplipürével tálaljuk. http://www.mindmegette.hu/pikans-gongyolt-csirke.recept
Elkészítés:
A vajon pirítsuk meg a felaprított hagymát. A felkozkázott csirkemellet dobjuk bele.
Ha megpuhult, ízlés szerint kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítsük.
Adjuk hozzá az apróra vágott uborkát.
Végül öntsük rá a tejszínt, és forraljunk rajta egyet. Már tálalhatjuk is. Párolt rizs illik hozzá.
http://www.nosalty.hu/recept/tejszines-uborkas-csirkemell
Babos káposzta csülökkel
2 marék savanyú káposzta
1 csésze tarkabab
olaj,liszt, pirospaprika
1 fej vöröshagyma
só
3 dl paradicsomlé
1 kisebb csülök
A megtisztított, feldarabolt csülköt felteszem főni. Ha már félig megfőtt, hozzáteszem a káposztát, és a korábban beáztatott babot, egy külön edényben elkezdem főzni. Ha már minden hozzávaló megpuhult, hozzáöntöm a babot a káposztához (levéből is). Az olajban üvegesre párolom a hagymát, beleteszem a lisztet, világos zsemleszínűre pirítom. A pirospaprikát is hozzáteszem, majd felöntöm a paradicsomlével (pici vízzel lehet higítani). Elkeverem, forralok rajta egyet, majd hozzáöntöm a babos káposztához. Még egy kicsit együtt főzöm őket, és ha szükséges, sózom. (A füstölt csülök miatt nem írtam a sózást.) Ez egy laktató göcseji étel!
Spagettisaláta II.
1 csomag spagetti
25 dkg sonka
1 nagyobb pritamin paprika
3 közepes méretű csemege uborka
1 tubus ketchup
1 tubus majonéz
1 kis pohár tejöl
A sonkát, a paprikát és az uborkát vékony csíkokra vágom. Összekeverem a tejfölt, a majonézt és a ketchupot, majd beleteszem a felaprított hozzávalókat, és alaposan összekeverem. A megfőzött, lehűtött tésztát belekeverem, és hűtőbe teszem, Hűtés közben jobban összeérnek az ízek. Hidegen és melegen is ehető, de mi inkább hidegen szeretjük.
Hozzávalók:
1kg savanyú káposzta,
kis zsír vagy olaj,
1 kg sertéshús kockára vágva,
25 dkg füstölt hús kockákra vágva,
2 fej hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom,
1 paprika,
babérlevél,
őrölt kömény,
só, bors,
pirospaprika, (pirosarany),
10 dkg árpagyöngy,
Tálaláshoz:
tejföl,
Nagyéri Paprikakrém (csípős)
Elkészítés:
Csinálunk egy klasszikus pörkölt alapot, rádobjuk a húst. Amikor a hús kifehéredik, akkor belerakjuk a kimosott, kinyomott, kissé összevágott savanyú káposztát, a babérlevelet, a füstölt húst, az árpagyöngyöt, és kevés vizet, ami éppen csak ellepi. Lefedem, és időnként megkeverem.
A főzéstől abban különbözik, hogy itt a fedő nem zár teljesen, folyamatosan elpárolog a víz. Ha esetleg teljesen elfőné a vizet, pótoljuk. Amikor a hozzávalók megpuhulnak, főzzük el teljesen a levét. Tejföllel, Nagyéri Paprikakrémmel (csípős) tálaljuk.
http://szem-szajnak.postr.hu/bogracsban-sult-szekelykaposzta
Hírek
Termékeink megtalálhatóak a DÉL-GASZTRO Kft.-nél!
Szavazás